top of page
Historiek

Tulpin Banden - historiek

 

Wijlen Roger Tulpin (1924-1989), zoon van een Oostendse groentehandelaar, leerde de stiel van vulkanisateur aan zijn schoonvader.

 

In 1947, op 23-jarige leeftijd vestigde hij zich als zelfstandige bandenhandelaar en hersteller op de wijk Petit Paris in Veurne, in de toenmalige Koksijdestraat, de huidige Noordstraat.

 

Het vulkaniseerwerk gebeurde aanvankelijk in weinig luxueuze omstandigheden op een koertje onder een afdak. Later kwam er een geïmproviseerde werkruimte in de tuin. Dat vulkaniseren, het warm repareren van rubberbanden met behulp van stoomketels, was hard labeur.

 

In 1953 bouwde Roger Tulpin in de Ieperse Steenweg een garage en een woonhuis.

 

De eerste arbeiders werden aangeworven en in de Pannestraat kwam er een tweede zaak, gespecialiseerd in batterijen. Beide vestigingen werden uitgebreid met een pompstation.

 

In 1973 werd de zaak nogmaals vergroot en stapte zoon Luc in de voetsporen van zijn vader.

 

In 1986 nam Luc Tulpin de zaak definitief over.

 

1997 was het gouden jubileum jaar : omwille van het vijftig jarig bestaan werd de firma op het stadhuis ontvangen met de nodige luister.

 

Gaandeweg vergrootte de diversiteit van het aanbod : een ruime keuze van banden voor alle voertuigen, van de kleinste moto tot de grootste industriële machine.

 

De evolutie in het landbouwgamma bracht de verkoop mee van brede- en cultuurwielen van landbouwtractoren en machines.

 

In 1998 is met Laurent Tulpin de derde generatie in de zaak gestart.

 

Sindsdien is er ook een ruim aanbod van velgen, mede door de specifieke keuze van veel bestuurders voor twee sets autobanden : voor de zomer en voor de winter.

 

Tulpin Banden stelt heden 8 personeelsleden te werk en beschikt over een groot en trouw cliënteel uit de regio, maar ook uit Noord-Frankrijk.

 

Ons bedrijf is lid van Eurotyre, een Europees netwerk van zelfstandig bandenadviseurs.

bottom of page