top of page
tire_banner-1.jpg
Info bandenmaat
Je kan makkelijk alles over je bandenmaat te weten komen door de informatie op de zijkant van de band te lezen.
voorbeeld-bandenmaat.jpg
Hoe je bandenmaat aflezen?
Breedte (bijv. 195)

Het eerste getal staat voor de doorsnede van de band. Deze varieert van 125mm tot ongeveer 335mm. Banden worden steeds met stappen van 10 millimeter breder. Bijzondere banden voor nieuwe velg-bandsystemen wijken hier vanaf. Deze breedtematen variëren van 160mm tot 240mm.

Hoogte (bijv. 65)

Het tweede getal staat voor de hoogte van de band. Deze wordt weergegeven als percentage van de breedte. Bij de bandenmaat 195/65 R 16 is de hoogte van de band 65% van de breedte. In het voorbeeld is de hoogte dus 65% van 195mm en daarmee 126,75mm.

Bandentype (bijv. R)

De ‘R’ in de bandencode staat voor ‘Radiaal’. Dit vertelt hoe de band is gefabriceerd. Radiaal betekent dat de koorden, die de basis van de band vormen, radiaal door de band lopen.

Velgmaat (bijv. 16)

Het derde getal staat voor de doorsnede van de velg. Deze meten we diagonaal en vanaf de velgrand. De velgmaat wordt in bijna alle gevallen aangegeven in inches. In Europa hebben de meeste personenauto’s een velgmaat die varieert tussen de 10 en 20 inch.

Draagvermogen (bijv. 91)

Het laatste getal, de belastingsindex, geeft aan wat het draagvermogen van de band is. In de onderstaande tabel vind je het draagvermogen in kilogram dat hoort bij deze code. Banden met de code 91 hebben een draagvermogen van 615 kilogram.

bottom of page